Krátko o matchi: Matcha je japonský zelený čaj vo forme prášku, ktorý je obľúbený nie len vo svojej krajine pôvodu, ale už aj po celom svete. Je obľúbený najmä kvôli svojim účinkom a taktiež aj vysokému obsahu antioxidantov. Považuje sa za zdravú náhradu za kávu a ak ste ju ešte nevyskúšali, mali by ste to zmeniť! Potrebné suroviny a pomôcky na prípravu matcha čaju: kvalitný matcha prášok- Samozrejme, matcha bez matchi, to by nebolo ono. Horúca voda s teplotou okolo 80°C. Ak ale nemáte doma teplomer, správna teplota sa dá určiť jednoducho. Voda nemôže vrieť, a nemala by vás ani popáliť. Špeciálna metlička. Najlepšie je mať tú pravú bambusovú, no ak ju nemáte, nemusíte zúfať, bude vám stačiť aj bežná metlička s ktorou budete môcť dobre rozmiešať prášok vo vode. Matcha miska alebo šálka, v ktorej si budete môcť rozmiešať prášok s vodou.
Postup:
Zohrejte si vodu na teplotu okolo 80°C. Je dôležité, aby voda nebola príliš horúca, pretože by mohla spáliť matcha prášok a znehodnotiť chuť nápoja, čo by spôsobilo jednak to, že matcha by nemala takú dobrú chuť, a za druhé by neposkytla ani len všetky účinky. Ak sa vám zdá, že váš matcha prášok má hrudky, môžete si ho kľudne preosiať cez sitko. Tým zmeníte jeho konzistenciu. Do matcha misky (alebo šálky) vložíte jednu čajovú lyžičku matcha prášku. (Množstvo vody, alebo matcha prášku, závisí od vášho vkusu, ale zvyčajne sa používa pomer 2 gramy matcha prášku na 60 ml vody.)
Netreba ale zabúdať na to, že matcha prášok by sa nemal užívať každý deň. Alebo viac ako tri krát za deň. Následne zalejte matcha prášok horúcou vodou. (Môžete pridať menej vody pre silnejší matcha nápoj alebo viac vody pre slabší nápoj. Použite metličku na miešanie matcha prášku a vody a akonáhle je matcha nápoj hladký a pena na povrchu, je vaše dielo pripravené na konzumáciu. Môžete si matcha nápoj vychutnať hneď, alebo ho môžete podávať s mliekom, medom alebo inými prísadami podľa vášho vkusu. Nevyskúšali ste ešte matcha? Je čas to zmeniť!